More info
Owoce karobu czyli chlebek świętojański to dosyć duże, mięsiste i twarde strąki. Pod ciemnobrązową okrywą znajduje się słodkawy miąższ z kilkoma nasionami. Często stosowany jako zamiennik dla kakao, jednak w odróżnieniu od niego nie zawiera kofeiny i teobrominy. Jest źródłem łatwostrawnych węglowodanów, witamin A, E, B1, B2, soli mineralnych i błonnika. Korzystnie wpływa na układ trawienny i leczy zburzenia żołądkowo-jelitowe, można podawać przy biegunkach. Można podawać samodzielnie, dodawać do karmy podstawowej lub mieszać z siankiem.
Materiał paszowy uzupełniający. Skład: chleb świętojańśki suszony. Składniki analityczne: białko surowe (ozn. met. Kjeldahla) min. 9,0%, tłuszcz surowy min. 2,4%, włókno surowe max. 13,6%, popiół surowy max. 9,2%, wilgotność max. 12%. Zalecenia dotyczące żywienia: jako przysmak uzupełniający karmę podstawową.
Podawać jako przysmak dla urozmaicenia podstawowej diety. Można podawać osobno lub wymieszać z sianem.